VIDEO - Ziua Lugojului 20 Decembrie 2015

 

Gelu Voican Voiculescu la Ziua Lugojului:

”La Lugoj sunt 62 de revoluționari adevărați”

 

De Ziua Lugojului, 20 decembrie, au fost organizate două manifestări, intrate

deja în tradiția orașului. În 19 decembrie 2015, pe Platoul Casei de Cultură a

Sindicatelor din Lugoj revoluționarii au oferit lugojenilor fasole, ciolan

afumat și o cană de vin fiert. 

 

În 20 decembrie 2015 Ziua Lugojului a fost sărbătorită de peste 1000 de

lugojeni, care au participat la restabilirea traseului din 20 decembrie 1989,

când revoluționarii lugojeni au declarat Lugojul al doilea oraș liber de

dictatură.

20 decembrie 2015

Ședința festivă a avut loc la Cinema 3 D Bela Lugosi, de pe strada A. Mocioni. În acest an Asociația 16 – 21 Decembrie 1989 Lugoj și ALPAR – Asociația Luptătorilor, Participanților și Arestaților în Revoluția din decembrie 1989 au avut doi oaspeți de seamă: Gelu Voican Voiculescu, omul care a deținut funcția de viceprim-ministru în primul Guvern, de după căderea lui Ceaușescu, cu Petre Roman (1989-1990) în funcția de prim–ministru. Un alt oaspete drag, drag lugojenilor a onorat invitația, Adrian Sanda , ministru secretar de stat în cadrul Secretariatului de stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist.

Gelu Voican Voiculescu a declarat că Lugojul are 62 de revoluționari adevărați din cei 16.000 de pseudo-revoluționari din țară. 

Ministrul secretar de stat, Adrian Sanda a declarat că Lugojul a devenit un exemplu demn de urmat și a deplâns slaba organizare din Timișoara spunând că: ”Timișoara nu organizează și nu participă în asemenea mod la comemorările Revoluției”.

 

VIDEO:

Ziua Lugojului 20 Decembrie 2015

 

 Din partea revoluționarilor lugojeni a luat cuvântul Nicolae Toma, care a declarat: “În 1989 poporul roman a trăit o Revoluției, dar foarte puțini au contribuit la Victoria din Decembrie 1989. Noi revoluționari adevărați vom lăsa urmașilor noștri un testament scris  cu sânge pentru a nu uita niciodată că noi am contribuit la Victoria Revoluției din Decembrie 1989 și am declarat Lugojul al doilea oraș liber de dictatură”.

Deputatul Sorin Stargea, primul primar a Lugojului, ales de revoluționari, a spus câteva cuvinte despre Lugoj și revoluționarii care au contribuit la Victoria din Decembrie 1989. 

redesteptarea

Duminică, 20 Decembrie, s-au împlinit 26 de ani de când Lugojul a devenit al doilea oraș liber de comunism din România.

Începând cu ora 9 lugojenii s-au strâns în jurul Ceasului Electric, locul de unde a pornit scânteia Revoluţiei în Decembrie 1989 și locul de unde s-a pornit coloana revoluţionară în seara zilei de 20 decembrie 

VIDEO:

Discursul primarului Francisc Boldea la Ședința Solemnă din 20 decembrie 2015

Ședința solemn a început la ora 10 la Cinematograful Bela Lugosi. În jurul orei 11 s-a format o coloană de peste 1000 de lugojeni și s-a pornit pe traseul străbătut în seara zilei de 20 decembrie 1989: Ceasul Electric – Podul de Fier – Piața I.C. Drăgan – Primăria Lugoj – Piața Victoriei – Str. 20 decembrie 1989 – str. Timișorii.

Au avut loc depuneri de coroane şi slujbe religioase la Crucea din faţa Primăriei, Troiţa din faţa staţiei OMV, Monumentul Revoluţiei din Lugoj, Cimitirul Ortodox și Cimitirul Catolic la mormintele celor trei lugojeni căzuți în decembrie ’89 – Daniel Brocea, Norbert Pongratz și Valentin Rosada.

La ora 17 a avut loc retragerea cu torţe pe traseul Ceasul Electric – Podul de Fier – Primărie –Universitatea J.C. Drăgan. 

Festivitățile de Ziua Lugojului s-au încheiat cu tradiționalul Concert de colinde susţinut de Corul „Ion Vidu” al Casei de Cultură a Municipiului Lugoj, dirijor prof. dr. Lucian Oniţa, în holul Universităţii Europene Drăgan.

De la ora 19 s-a desfășurat dineul official dat în cinstea revoluționarilor, la restaurantul Acapulco.