Cu două luni înainte ca Tratatul de la Lisabona să intre în vigoare, acţionarii politici ai Cartelului Petrolului şi Medicamentelor nu au lăsat nici un dubiu asupra ambiţiilor lor globale.

Pe 7 octombrie 2009, ziarul Daily Telegraph din Marea Britanie publica un articol intitulat „UE face planuri pentru a se institui ca «putere mondială»”. Dacă acest Cartel îşi urmează intenţiile, Bruxelles UE va fi doar o simplă treaptă către cimentarea cuceririi politice şi economice a lumii, de către acesta. 

Conform articolului din Telegraph, primele ambasade ale acestei structuri nedemocratice au fost planificate pentru locaţii strategice cum ar fi New York (sediul Naţiunilor Unite), Addis Abeba (sediul 

Uniunii Africane) şi Kabul (o zonă de interes datorită războiului din Afghanistan - chiar înainte ca Tratatul de la Lisabona să intre în vigoare). 

Dar cu mult înainte ca Tratatul de la Lisabona să fie măcar schiţat, Cartelul a încercat să exporte structura politică a Bruxelles UE ca model pentru a-şi extinde controlul asupra altor continente: 

• Uniunea Africană. Arhitecţii Uniunii Africane (UA) nu au ascuns faptul că UA a fost modelată după Uniunea Europeană - cu structuri instituţionale aproape identice, inclusiv o aşa numită „Comisie UA”. Sediul permanent al acestei comisii este la Addis Abeba în Etiopia - aparent, intenţia lui „Bruxelles african”. 

• ASEAN. În 2009 liderii ţărilor din Asia de Est au anunţat că au pus bazele unui bloc în stil UE care va acoperi jumătate din populaţia lumii. Planurile lor semănau tare bine cu direcţiile date de primul ministru australian Kevin Rudd în 2008.