Templul Chion-in, din Higashiyama-ku, Kyoto, Japonia, este sediul Jodo-shū (Secta Pământului Pur), fondată de Hōnen (1133-1212), care a proclamat că ființele simțitoare s-au renăscut în Amida Buddha, Paradisul de Vest (Pământul Pur) prin recitarea incantațiilor cu numele lui Amida Buddha.

Templul Chion-in a fost construit în 1234 d.Hr., în onoarea fondatorului Buddism-ului Jodo, Honen, care a postit până la deces chiar pe locul unde a fost construit templul. La un moment dat, complexul avea 21 de cladiri, dar din pricina cutremurelor și a incendiilor, cea mai veche clădire rămasă în picioare datează doar din secolul XVII. Vizitatorii templului Chion-in trebuie mai întâi să treacă de cea mai mare poartă a Japoniei: Poarta înaltă de două etaje, numită  San-mon. Clopotul templului este și el un deținător de record: cântărește 74 de tone și este nevoie de 17 calugări pentru a fi tras, cu ocazia sărbătorilor Noului An. 

O altă trăsătura interesantă a templului Chion-in este podeaua "melodioasă" a Salii Assemblu. Denumită „uguisu-bari” sau podeaua privighetoare, plăcile de lemn care intră în componența ei au fost special create să trosnească la orice pas pentru a-i avertiza pe calugări în cazul unor intruși.

Chionin-in este templul cel mai important a sectei Jodo și a budismului japonez, care are milioane de adepți și este una dintre cele mai populare secte budiste din Japonia. Templul are terenuri spațioase și clădiri mari. 

Poarta Sanmon, poarta principală de intrare a lui Chionin, este situată pe drumul dintre Parcul Maruyama și Templul Shorenin. Poarta are 24 de metri înălțime și 50 de metri lățime și este cea mai mare poartă din lemn din Japonia și datează de la începutul anilor 1600. Balconul porții nu este deschis publicului. În spatele porții există un șir larg de scări care duc la templul principal.

În centrul templului ezistă o zonă deschisă cu căi de piatră care leagă clădirile principale ale templului. Sala masivă, numită sala Miedo, găzduiește principiul obiectului de închinare al templului: o statuie a preotului Honen, care a fondat secta Jodo. În apropiere se află Sala Amidado, care găzduiește o statuie a lui Buddha Amida, cel mai important Buddha din secta Jodo.

Fondatorul, preotul Honen a fost inițial un urmaș al sectei Tendai a budismului japonez la templul muntelui Templului Enryakuji. Budismul în timpul lui Honen era limitat la călugări și aristocrați și nu era disponibil pentru oamenii obișnuiți, care nu aveau resursele sau nu învățau să participe la ritualuri și ceremonii budiste. În 1175, Honen a avut ocazia să cunoască textelor chinezești, care au pretins posibilitatea mântuirii prin simpla proclamare a credinței în Buddha Amida și imediat  a fondat secta Jodo.

Premisa centrală a noii secta a fost că divinitatea budistă Amida a creat un paradis unde oricine ar putea intra după moarte. Principala condiție doar să recite numele credinței lui Amida. Jodo înseamnă literal "pământ curat" și se referă la paradisul lui Amida, iar noua sectă le-a dat oamenilor obișnuiți aceeași oportunitate de mântuire ca și preoților sau aristocraților. Secta Jodo a devenit foarte populară printre mase, dar încă de la început s-a confruntat cu opoziția din sectele budiste mai vechi.

Dincolo clădirea principală există o cale care duce pe deal, spre mai multe clădiri mici. Sala numită Seishido este cea mai veche clădire din jurul  templului, datând din 1530. Există, de asemenea, un mausoleu care conține cenușa lui Honen. În altă parte se află un clopot masiv, de peste 70 de tone, care a fost cel mai mare din lume din secolele al XVII-lea până în secolul al XIX-lea, precum și alte câteva clădiri și două grădini.

Grădina Hojo este o grădină japoneză tradițională proiectată de un călugăr la mijlocul anilor 1600. Grădina Yuzen este situată chiar lângă Poarta Sanmon și a fost proiectată în timpurile moderne. Acesta include atât grădini de piatră, cât și grădini de iaz și este construit pe o ușoară înclinare.

În prezent, sala principală a templului Chion-in este renovată. Construcția se termină în martie 2019. Cu toate acestea, templul poate fi vizitat cu excepția celor aflate în construcție.

Sursa: en.wikipedia.org, japan-guide.com, insidekyoto.com