×

Avertizare

JFolder: :files: Calea nu este un director. Cale: /home/ziarulrevolution/public_html/images/stories/ziarulrevolutionarul/clatitegheatascotia
×

Notificare

JW_PLG_SIG_NOTICE_03 images/stories/ziarulrevolutionarul/clatitegheatascotia

clatite de gheataUn fenomen ciudat, descoperit pe un râu din Scoția, a atras atenția oamenilor de știință. Gheața plutea pe râu în formă de “clătite”. Prima concluzie a cercetătorilor se referă la curenții turbionari. Fenomenul nu este unic, el fiind întâlnit în zonele artice, dar este pentru prima dată când a fost descoperit în Europa. Ce îi nedumerește pe specialiști? Faptul că zona unde au apărut “clătitele” de gheață este una foarte liniștită, cu un curent abia perceptibil.

 

Aceste formațiuni de gheață ciudate au fost fotografiate la Lummels Pool, Birse, în apropiere de Aboyne, Scoția,  de Jamie Urquhart, un biolog angajat la Dee River Trust.

Același biolog crede că aceste “clătite” de gheață s-au format din spumă. Bucățile de gheață au o grosime de până la 3,9 cm și diametrul cuprins între 12 cm până la cîțiva metri.

Oficialii de la Dee River Trust a spus că este pentru prima dată când au văzut “clătitele gheață” pe acest râu. Prin purtătorul de cuvânt,Joanna Dick, ei au transmis un mesaj: "Ne gândim că aceste “clătite” s-au format din spumă plutitoare, care au închețat pe timpul nopții, când temperatura a scăzut. Se presupune că bucățile mici de gheață s-au unit și curenții turbionari le-a dat o formă rotundă”.  

Localnicii au privit minunea, iar cei mai credincioși și-au închipuit că această apariție insolită ar fi un mesaj de la Dumnezeu.

Sursa: dailymail.co.uk

{gallery}clatitegheatascotia{/gallery}