LORD

Membrii organizației LORD '89 i-au scris miercuri, 7 ianuarie 2015, premierului Victor Ponta, solicitându-i între altele să facă publice dosarele revoluționarilor și să nu permită perpetuarea unor falși protagoniști ai evenimentelor de acum 25 de ani

revolutie-19891"Vă solicităm solemn, în numele Revoluției Române, să nu cedați presiunilor, indiferent din ce zonă și cât de insidioase ar fi acestea. Revoluția nu poate fi furată, privatizată sau vândută, nu este o marfă sau o instituție, ci un bun istoric, al unui întreg popor, un act înfăptuit de oameni pentru oameni, cu curaj, spirit de sacrificiu și dârzenie, în numele unor idealuri și drepturi sfinte, cu încrederea că un neam cu frică de Dumnezeu și respect față de adevăr nu își va contesta eroii și nu va permite fabricarea și perpetuarea unor falși protagoniști ai evenimentelor. Nu permiteți, domnule prim-ministru, ca și în România copiii Revoluției care a dus la căderea dictaturii Ceaușescu și a bastioanelor ei de la Timișoara, Lugoj, București, Sibiu, ori alte orașe martirizate, să devină hrana celor care doresc să o confiște, să o denatureze până la caricatură și infracțiune", susține documentul transmis AGERPRES.

L.O.R.D.'89, constituită din asociații de revoluționari legal înființate până la data de 30 dec. 1992, asociații care n-au fost constituite în scopuri politice, dar care au ca obiective apărarea, respectarea și promovarea idealurilor pentru care au luptat în acel decembrie '89, declară următoarele:

lord

Nu acceptăm ca niște autoproclamați reprezentanți ai Revoluției române, acționând din interese personale, să vorbească în numele întregii mișcări revoluționare.

Acționând astfel, aceștia denigrează mișcarea revoluționară inducând în eroare, atât autoritățile statului, cât și opinia publică, aceste personaje încearcă să schimbe istoria și semnificația momentelor care au redat libertatea și demnitatea poporului român.

scrisoare deschisa lord

Domnule Deputat Sebastian GHIȚĂ,

Noi, revoluționarii, cei care prin jertfă de sânge am aprins flacăra revoltei în Decembrie 1989, am declanșat lupta împotriva comunismului și dictaturii, cu surprindere și indignare am privit declarațiile și acuzele incalificabile, total nefondate, pe care le-ați adus la adresa domnului Președinte Ion ILIESCU – liderul recunoscut și de necontestat al Revoluției Române din Decembrie 1989.

Comunicat de presă - L.O.R.D.'89

L.O.R.D.'89, constituită din asociații de revoluționari legal înființate până la data de 30 dec. 1992, asociații care n-au fost constituite în scopuri politice, dar care au ca obiective apărarea, respectarea și promovarea idealurilor pentru care au luptat în acel decembrie '89, declară următoarele:

lord

Nu acceptăm ca niște autoproclamați reprezentanți ai Revoluției române, acționând din interese personale, să vorbească în numele întregii mișcări revoluționare.

Acționând astfel, aceștia denigrează mișcarea revoluționară inducând în eroare, atât autoritățile statului, cât și opinia publică, aceste personaje încearcă să schimbe istoria și semnificația momentelor care au redat libertatea și demnitatea poporului român.

LORD_89C O M U N I C A T

 

Vineri, 15 martie 2013 la Timișoara, a avut loc întâlnirea reprezentanților asociațiilor de revoluționari din județele Timiș, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara, membre ale Lojei de Onoare a Revoluționarilor din Decembrie 1989 și ale Ligii de Vest, la care a participat în calitate de invitat domnul deputat Niculae Mircovici, Secretar al Camerei Deputaților și membru al Comisiei Parlamentare a Revoluționarilor din Decembrie 1989.

lord

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.lord89.ro/

 

Revolutia 1989

 

La fel ca în ţările vecine, în anul 1989 majoritatea populaţiei din România nu era mulţumită de regimul comunist. Politica economică şi de dezvoltare a lui Ceauşescu (inclusiv proiecte de construcţii grandomane şi un regim de austeritate menit să permită României să-şi plătească întreaga datorie externă) era considerată responsabilă pentru penuria extinsă din ţară; în paralel cu creşterea dificultăţilor economice, poliţia secretă, Securitatea, era omniprezentă, făcând din România un stat poliţienesc.

Spre deosebire de conducătorii Pactului de la Varşovia, Ceauşescu nu a sprijinit interesele Uniunii Sovietice, ci a urmărit o politică externă proprie. În timpul când liderul sovietic Mihail Gorbaciov vorbea despre reformă, activitatea lui Ceauşescu semăna cu megalomania şi culturile personalităţii ale liderilor comunişti est-asiatici precum nord-coreeanul Kim Ir-sen.

În martie 1989, o serie de activişti de frunte ai P.C.R. au protestat printr-o scrisoare împotriva politicii economice a lui Nicolae Ceauşescu („Scrisoarea celor şase”), dar la scurtă vreme, Nicolae Ceauşescu obţine o victorie politică importantă: Republica Socialistă România reuşeşte achitarea datoriei externe de circa 11 miliarde dolari, cu câteva luni înainte de termenul pe care chiar dictatorul român îl preconizase.

La 11 noiembrie 1989, înainte de congres, pe străzile Brezoianu şi Kogălniceanu din Bucureşti, studenţi din Cluj-Napoca şi Bucureşti au demonstrat cu pancarte „Vrem reforme!” împotriva guvernului Ceauşescu. Studenţii Mihnea Paraschivescu, Graţian Vulpe, economistul Dan Căprariu-Schlachter din Cluj-Napoca şi alţii au fost arestaţi şi anchetaţi de lucrătorii Securităţii de la Penitenciarul Rahova pentru propagandă împotriva societăţii socialiste.[1] O încercare timidă de a protesta împotriva regimului combinată cu bucuria calificării naţionalei române de fotbal la un campionat mondial (victoria cu 3-1 în faţa naţionalei Danemarcei a făcut ca după 20 de ani România să participe din nou la un campionat mondial, cel din Italia) a fost dispersată de Securitate, care şi-a infiltrat lucrătorii operativi printre studenţi.

Căderea Zidului Berlinului şi înlocuirea în noiembrie 1989 a liderului bulgar Todor Jivkov sunt semne ale unui climat revoluţionar în Europa de Est. Între 20 şi 24 noiembrie 1989 a avut loc Congresul al XIV-lea al PCR, care - contrar aşteptărilor opiniei publice interne şi internaţionale - nu a adus nici o schimbare în politica partidului. Ceauşescu a fost reales în funcţia de secretar general al P.C.R., partidul unic (comunist) din România. De asemenea, ceil alţi membri ai Comitetului Politic Executiv (CPEx) al CC au fost confirmaţi în funcţia lor. În discursul final rostit la Congres, Ceauşescu a amintit şi de Pactul Molotov-Ribbentrop, cerând anularea consecinţelor acestuia (implicit, retrocedarea de către Uniunea Sovietică a Basarabiei şi Bucovinei de Nord, anexate în virtutea acestui pact).[necesită citare]

În luna decembrie 1989, în ziarul Scînteia, apare pe prima pagina un discurs al preşedintelui Ceauşescu transcris cu toate greşelile gramaticale şi de pronunţare pe care acesta le făcea în exprimarea orală. A fost un semnal transmis în toate cotloanele ţării, fiindcă ziarul avea o răspândire naţională necondiţionată de numărul cititorilor (puţini au citit însă acea primă pagină). Numărul respectiv al Scînteii a dispărut însă apoi din bibliotecile publice.[necesită citare]

La 4 decembrie, 1989 Ceauşescu a participat împreună cu o delegaţie la întrunirea din Moscova a conducătorilor ţărilor participante la Tratatul de la Varşovia, şi a fost primit separat de Mihail Gorbaciov. Liderul sovietic a ţinut o informare cu privire la rezultatele întâlnirii pe care o avusese cu George H. W. Bush în Malta.